Handicap v stávkovaní - vysvetlenie a príklady

Vysvetlenie handicapov: Ázijský a európsky handicap

Stávkovanie možno vnímať ako fascinujúcu kombináciu zábavy a možnosti zarábať peniaze. Pre mnohých ľudí je stávkovanie viac ako hra. Ide o spôsob, ako pridať kúsok vzrušenia do sledovania športových udalostí a zároveň mať šancu získať finančné prostriedky.

Jedným z dôvodov, prečo je pre ľudí stávkovanie také atraktívne, je zrejme adrenalín. Keď si stavíte na výsledok nejakého zápasu, každá akcia na ihrisku vám pripadá napínavejšia. Stávkovanie je okrem toho výzvou, ktorá si vyžaduje poznanie športu, analýzu tímov, hráčov a situácií, čo môže byť pre mnohých ľudí vzrušujúce.

Zabúdať však nesmieme ani na peniaze. Stávkovanie je cestou k možnému finančnému zisku. Ak správne tipnete výsledok, môžete získať slušnú sumu peňazí. Pre mnohých ľudí je stávkovanie spôsobom, ako si privyrobiť, či už len na drobnosti, no aj na dodatočný príjem. Existujú ľudia, ktorí stávkovanie vnímajú ako vážny podnik, kde sa snažia systematicky zarábať peniaze.

Aby ste sa do stávkovania mohli pustiť naplno, mali by ste poznať základné pojmy. V tomto článku sa pozrieme na to, čo znamená ázijský handicap a európsky handicap.

Čo je handicap v stávkovaní?

V dnešnej dobe je čoraz populárnejšou hendikepová stávka. V prípade, že sú na favoritov stanovené veľmi nízke kurzy, stávkujúci veľmi na výber nemajú.

Základným princípom hendikepových stávok je to, že v zápase medzi dvoma mužstvami (alebo hráčmi), kde je jedno jednoznačným favoritom a druhému tímu sa priraďuje rola outsidera, stávková spoločnosť poskytuje favoritovi virtuálnu nevýhodu alebo outsiderovi fiktívnu výhodu.

Tento prístup vyrovnáva šance tímov v zápase, čím robí stávkovanie pre tipujúcich zaujímavejším a zvyšuje hodnotu stávky na favorita.

Hendikepové stávky sú najbežnejšie vo futbale, ale tiež ich nájdete v hokeji, tenise a basketbale. V niektorých stávkových spoločnostiach však nechýbajú ani pri americkom futbale, hádzanej, volejbale alebo šípkach.

Typy handicapov

Európsky handicap

Tento spôsob sa tiež označuje skratkou EH. 

Jeden z tímov dostane virtuálnu výhodu v podobe prideleného počtu gólov v konkrétnom zápase - môže to byť jeden gól, dva góly, tri góly a podobne. 

Ak je jeden zo súperov slabší, stávkové kancelárie mu pred začiatkom zápasu poskytnú  „náskok“, ktorý sa pripočíta k skutočnému výsledku. Tieto kurzy sú zvyčajne oveľa výhodnejšie ako bežné kurzy.

Ázijský handicap

Ázijský hendikep, často označovaný ako AH, vznikol pred mnohými rokmi v Ázii a tam si aj získal svoju popularitu. V ázijských regiónoch sa často označuje ako „Hang Cheng“ metóda. 

Ázijské hendikepy sú podobné bežným hendikepom, pričom jeden z tímov dostane virtuálnu výhodu v podobe 0,25, 0.5, 0,75 alebo 1 gólu. Môže to byť tiež 1,25 alebo 1,5 gólu a podobne. Tieto kurzy sú zvyčajne výhodnejšie ako bežné kurzy a navyše pri ázijskom hendikepe je eliminovaná možnosť remízy.

Typy stávok na európsky handicap

Hendikepové stávky na favorita (-)

V tomto prípade sa favorit zápasu nachádza v nevýhode, pretože stávková spoločnosť mu pridelí gólovú alebo bodovú stratu (handicap). Stávkovanie na silnejší tím s handicapom síce zvyšuje riziko, ale prináša vyššie kurzy, čo v konečnom dôsledku vedie k väčším výhram pre hráčov.

Ako príklad možno uviesť futbalový zápas kvalifikácie na ME 2024 medzi Nórskom a Španielskom. Ak si podáte stávku „Španielsko – Handicap góly 0:2 (Riadny hrací čas),“ musí dôjsť k tomu, že Španielsko po záverečnom zapískaní vyhrá o 3 alebo viac gólov. V prípade, že sa tak nestane, stávka bude vyhodnotená ako nevýherná.

Hendikepové stávky na outsidera (+)

Ak sa rozhodnete staviť si na slabší tím, v európskom hendikepe tak podporíte outsidera. Pri tipovaní na (kladný) handicap dostáva slabší tím určitú gólovú alebo bodovú výhodu, aby mal v zápase proti favoritovi určitý predstih a aby sa tak šance oboch tímov v zápase vyrovnali.

Slabší tím má za úlohu udržať si vedenie zo začiatku zápasu až do konca. Výhodou tohto typu stávky je, že aj v prípade prehry slabšieho tímu, na ktorý sa staví, môže stávka priniesť výhru, ak favorizovaný tím nedokáže dohnať straty zo začiatku zápasu.

Aj pri tomto hendikepe si konkrétny príklad vysvetlíme na zápase kvalifikácie na ME 2024 medzi Španielskom a Nórskom. Pri stávke „Nórsko – Handicap góly 0:3 (Riadny hrací čas)“ zvíťazíte aj v prípade, že Nórsko so Španielskom prehá o 2 góly.

Čo ak bude remíza?

Ako to pri športe už býva zvykom, zápas môže skončiť aj remízou. Ide o najmenej obľúbený druh stávok na hendikep, pretože pri hendikepových stávkach na favorita a outsidera máte vyššiu šancu na výhru.

Európsky handicap sa líši od ázijskej formy stávky tým, že pre úspech stávky na remízu musí daný tím alebo hráč vyhrať zápas presne o počet gólov, ktorý je stanovený na vyrovnávanie handicapu zo začiatku zápasu.

Tento typ stávky spočíva v predpovedi presného gólového rozdielu v zápase. Ak sa gólový rozdiel líši, stávkar prehráva. Avšak vyššie riziko tejto stávky kompenzujú mimoriadne vysoké kurzy.

Výhody a nevýhody európskych handicapov

Tipovanie pomocou európskeho handicapu má mnoho výhod a benefitov, ale zároveň prináša aj niekoľko nevýhod. Práve tie by mali poznať stávkari začiatočníci.

Medzi nevýhody európskych hendikepov patrí napríklad to, že ak je po zápase hendikep vyrovnaný, stávka je prehrávajúca. Stávkar tak svoj vklad nedostane naspäť. Ide o trojcestnú stávku (výhra - prehra - remíza), ktorá nie je úplne ideálnou voľbou pre ľudí, ktorí s tipovaním iba začínajú.

Čo sa týka výhod, azda najväčšou je to, že tipujúci môže vyhrať aj v prípade, že zápas prehrá outsider. Ďalšou výhodou sú už vyššie spomínané vysoké kurzy, s ktorými sa tipujúci stretne pri hendikepovej stávke na remízu. Kurzy sú však atraktívnejšie aj v prípade favoritov v jednoznačnom zápase.

Typy ázijských hendikepových stávok

Ázijský Handicap (často označovaný ako AH) je obľúbený typ stávky, ktorý poskytujú niektoré ázijské stávkové spoločnosti, ako aj platformy ako Bet365, Pinnacle Sports alebo Tipsport. Nie všetky stávkové spoločnosti ho však poskytujú a keď áno, často má obmedzené možnosti a chýbajú alternatívne formy handicapy. Ak máte záujem o tipovanie na ázijský handicap, odporúčame využiť stávkovú spoločnosť Tipsport, ktorá je jednou z mála, ktorá tento typ stávky ponúka.

Klasický ázijský handicap

Napríklad AH (-1.5) alebo AH (-0.5) - tento typ ázijského hendikepu má veľkú podobnosť s európskym hendikepom.

Dvojitý ázijský handicap

Napríklad AH (-1.25) alebo AH (-1.75) - v týchto prípadoch sa hendikepy rozkladajú na -1 a -1.5 v prvom prípade a -1.5 a -2 v druhom prípade. Pri takýchto ázijských hendikepoch môže nastať situácia, že tipujúci vyhrá iba časť stávky alebo naopak prehrá len časť stávky.

Rozdelený ázijský handicap

Rozdelený hendikep poskytuje rôzne scenáre produkujúce buď výhru, čiastočnú výhru alebo vrátenie peňazí, čo je dôvod, prečo stávkovanie s ázijským hendikepom produkuje menej prehrávaných stávok.

Najlepší spôsob, ako pochopiť rozdelený hendikep, je predstaviť si, že váš vklad je automaticky rozdelený rovnakým dielom a umiestnený ako dve samostatné stávky. 

Pozrime sa na možné výsledky: 

  • Úplná výhra: Obe stávky vyhrávajú
  • Polovičná výhra: Jedna stávka vyhráva a druhá stávka push (vrátenie vkladu)
  • Polovičná prehra: Jedna stávka push (vrátenie vkladu) a druhá stávka prehráva
  • Úplná strata: Obe stávky prehrávajú

V prípade, že je stávka vyhodnotená ako push, váš vklad na danú stávkovú príležitosť vám bude vrátený.

Klady a zápory ázijských handicapov

Ako aj európsky handicap, tak aj ten ázijský so sebou prináša rôzne výhody a nevýhody.

Ázijský handicap umožňuje tímu alebo účastníkovi, ktorý je v danom stretnutí outsiderom, získať určitý náskok, ktorý musí favorizovaný tím prekonať na to, aby získal víťazstvo v stretnutí. Výhrou v prípade ázijského handicapu sa stáva iba vtedy, ak favorizovaný tím dokáže tento handicap prekonať.

Medzi nevýhody ázijského hendikepu patrí napríklad to, že aj napriek tomu, že tipujúci uzatvára stávku na favorita zápasu, handicap sa postará o to, že jeho výhoda sa do veľkej miery vymaže. Okrem toho môžu ako nevýhodu mnohí tipujúci považovať fakt, že mnohé online stávkové kancelárie tento druh stávky neponúkajú.

author photo
Karina Daráková

V minulosti som pracovala pre veľké slovenské médiá, dnes pracujem „na voľnej nohe.“ Som obrovskou milovníčkou športu, mojou srdcovkou je hokej. Nie však nepoviem ani volejbalu a atletike.

Zobraziť publikácie od Karina Daráková

Prečítať viac

Tipy na úspešné stávkovanie na Slovensku 2024
Tipy na úspešné stávkovanie na Slovensku 2024
Kým niektorí ľudia začnú stávkovať zo zábavy, iní do toho idú s vidinou zlepšenia svojej finančnej situácie. Ani jeden z tipérov sa však nestal úspešným zo dňa
Prečítať viac
k Karina Daráková
131
Fortuna aplikácia na tipovanie → stiahnite pre Android (APK) a iOS
Fortuna aplikácia na tipovanie → stiahnite pre Android (APK) a iOS
Nájsť v dnešnej dobe stávkovú kanceláriu, ktorá svojim klientom ponúka mobilnú aplikáciu, nie je žiadnym problémom. K pokroku doby sa totiž snažia
Prečítať viac
k Karina Daráková
136