Tipy na úspešné stávkovanie na Slovensku 2024

Tipy na úspešné stávkovanie na Slovensku 2024

Kým niektorí ľudia začnú stávkovať zo zábavy, iní do toho idú s vidinou zlepšenia svojej finančnej situácie. Ani jeden z tipérov sa však nestal úspešným zo dňa na deň. Za jeho úspechom stojí mnoho faktorov.

Ak sa teda chcete aj vy stať úspešným tipérom, čítajte ďalej. V tomto článku vám predstavíme niekoľko tipov, vďaka ktorým to dosiahnete.

1. Typy stávok na Slovensku

Slovenské stávkové kancelárie tipérom ponúkajú možnosť uzavrieť rôzne typy stávok. Ide napríklad o jednoduché stávky alebo systémové stávky. Je iba na tipérovi, či má záujem sústrediť sa iba na jednu stávkovú príležitosť alebo uzatvoriť stávku, v ktorej môže vyhrať aj napriek tomu, že jeden alebo viacero tipov nevyšlo.

1.1 Priame stávky

Priama stávka alebo stávka moneyline je stávka na celkové víťazstvo v zápase. Tieto stávky sú veľmi populárne predovšetkým v amerických stávkových kanceláriach. Najčastejšie sa s nimi tipéri stretnú pri zápasoch, v ktorých dochádza k predĺženiu. Pri tejto stávke sa do úvahy neberú žiadne bodové rozpätia a ani iné premenné.

Pri stávkovaní na športy s vyšším skóre, ako je napríklad futbal a basketbal, sa môžete stretnúť aj s tipovaním na bodové rozpätie. Jednoducho povedané - tím, ktorý je vnímaný ako silnejší, musí vyhrať o určitý počet bodov/nábehov/gólov, aby bola vaša stávka víťazná. To, ktorý tím je v zápase považovaný za favorita, zistíte jednoducho. Je totiž označený znamienkom mínus, zatiaľ čo slabší tím má označenie plus.

Celkové stávkovanie, inak nazývané aj ako stávkovanie nad/pod, zahŕňa stávkovanie na to, či súčet skóre oboch tímov v danom stretnutí bude vyšší alebo nižší ako je stanovená hranica. V porovnaní s predošlými druhmi stávok ide o odlišný druh tipovania. Nezáleží pri ňom totiž na víťaznom tíme, ale iba na samotnom skóre.

1.2 Exotické stávky

Parlay stávka je v športových stávkach akási zvýhodnená stávka, kedy tipér urobí dve a viac stávok a spojí ich do jednej. Na Slovensku je tento druh stávky známy ako AKU stávka. Aby hráč vyhral prednostnú stávku, musí vyhrať všetky malé stávky. V prípade, že jednu z nich prehrá, prehrá celú prednostnú stávku. Tento druh je pomerne rizikový, pretože obsahuje mnoho individuálnych šancií. Ak sa však stávka podarí, hráč získa väčšiu výplatu.

Pod vyššie uvedený druh spadá aj stávka teaser. Tipér v tomto prípade môže zmeniť rozpätie bodov pre hru, vďaka čomu je jeho cesta k víťazstvu jednoduchšia. Na druhej strane však stávková kancelária zníži v prípade výhry výplatu, ktorá jej patrí. 

Tipéri si môžu staviť aj na výsledok viacstupňovej udalosti. Ide najmä o sezónu alebo turnaj. Pri tomto type stávok však môžu nájsť aj príležitosti na tímové a hráčske trhy. Medzi možnosťami je napríklad nováčik sezóny, ktorý tím vyhrá danú divíziu alebo celú ligu.

S propozičnými stávkami sa hráči stretávajú najmä v online stávkových kanceláriách. Ide o stávky, ktoré tipéri uzatvárajú na konkrétne udalosti alebo výsledky v rámci športovej udalosti, ktoré priamo nesúvisia s konečným skóre alebo výsledkom hry.

2. Stávkové stratégie na Slovensku

Porovnanie stávkových stratégií a systémov

Stratégia/Systém

Popis

Výhody

Nevýhody

Hodnotné stávkovanie

Nájdenie stávok, kde sú kurzy vyššie ako skutočná pravdepodobnosť

Môže poskytnúť dlhodobé zisky

Vyžaduje si rozsiahly výskum a analýzu

Systém Martingale

Zdvojnásobenie stávky po každej prehre, aby ste získali späť straty

Jednoduché na pochopenie

Môže rýchlo viesť k veľkým stratám

Fibonacciho systém

Stávkovanie založené na Fibonacciho postupnosti

Nižšie riziko v porovnaní s Martingale

Stále riskantné a môže viesť k významným stratám

Kellyho kritérium

Výpočet optimálnej veľkosti stávky na základe výhod a kurzov

Maximalizuje tempo rastu bankrollu

Vyžaduje presné odhady pravdepodobnosti

Bankroll Management

Správa stávkových fondov s cieľom minimalizovať riziko

Pomáha predchádzať veľkým stratám a riadiť riziko

Vyžaduje disciplínu a prísne dodržiavanie

Hendikepovanie

Analýza faktorov na predpovedanie výsledkov

Môže zlepšiť presnosť stávok

Časovo náročné a vyžaduje odborné znalosti

Trend Spotting

Identifikácia vzorov v údajoch o stávkach

Dokáže poskytnúť užitočné informácie

Trendy môžu byť nespoľahlivé a zavádzajúce

Arbitrážne stávkovanie

Využívanie nezrovnalostí v kurzoch medzi stávkovými kanceláriami

Môže zaručiť zisk

Vyžaduje si viacero účtov a rýchlu akciu

2.1 Tipovanie na hodnotu na Slovensku

Kľúčom k úspechu a celkovému úspešnému tipovaniu je value betting, ktoré je na Slovensku známe ako stávkovanie na kurzy s hodnotou. Ide o najlepšiu stratégiu tipovania. V prípade, že chcete dlhodobo porážať stávkové kancelárie, mali by ste na to využiť práve hodnotné stávky. 

Tento druh stávok sa určuje dvomi spôsobmi. V prvom prípade sú to vaše hodnotné stávky. Druhý prípad sa týka štatistického value betting, kde sa vychádza s rozdielu kurzov stávkových kancelárií. Ak chcete tento druh tipovania vyskúšať, odporúčame vám zamerať sa na nižšie ligy a zápasy, ktoré stávkové kancelárie a tipéri vnímajú ako nezaujímavé. V prípade, že však máte iný názor ako stávková kancelária, hodnotné kurzy sa vám celkom iste podarí nájsť aj v tých najväčších ligách.

2.2 Štatistická analýza

Pri stávkovaní sa čoraz populárnejším stáva aj handicap. Pri tomto druhu stávky dostane jeden z tímov pred úvodom zápasu dodatočný gól alebo góly. Handicapy sú európske a ázijské. Pri tých európskych sú vypísané tri tipy - výhra hostí (2), remíza (X) a výhra domácich (1). V prípade ázijských sú len dve možnosti, pričom ide o výhru domácich a výhru hostí. Ázijské handicapy sa stále vypisujú s desatinným číslom (napríklad 1,5).

Ďalšou možnosťou je využiť takzvaný trend spotting systém. Ide o systém, ktorý spočíva v identifikácii vzorov v údajoch o stávkach. Najväčšou výhodou tohto systému je jednoznačne to, že tipujúcemu dokáže poskytnúť užitočné informácie. Samozrejme, má aj svoje nevýhody. Niektoré trendy môžu byť totiž nespoľahlivé a tipéra môžu zavádzať.

2.3 Stávkové systémy Slovensko

Martingale systém: Cieľom tohto systému je pokryť všetky predchádzajúce straty. Na základe toho tipér dosiahne po každej výhre aspoň minimálny zisk. Funguje to tak, že v prípade, že tipér začne so stávkou v hodnote 1 euro a prehrá, jeho ďalšia stávka bude vo výške 2 eurá a tak ďalej. Tento systém je veľmi jednoduchý na pochopenie, no tipér môže utrpieť veľké finančné straty.

Fibonacci: S týmto systémom sa častejšie stretávajú hráči rulety, no výnimočný nie je ani pri športovom stávkovaní. Je to jedna z najznámejších stratégií, pričom sa zakladá na postupnom navyšovaní vkladu tipéra v prípade, že prvé dva tipy mu neprinesú výhru. Zvyšovanie sa deje na základe matematickej postupnosti, kde každé ďalšie číslo je súčtom dvoch predchádzajúcich čísel. V porovnaní so systémom Martingale je pri tejto stratégii nižšie riziko, no finančné straty môžu byť aj tak vysoké.

Kelly Criterion: Tento stávkový systém je určený najmä pre skutočných odborníkov, ktorí na základe svojej vlastnej analýzy dokážu dospieť k tomu, aké sú percentuálne šance na výhru v konkrétnom zápase. Pri tejto stratégii sa používa vzorec, ktorý určí, koľko peňazí má hráč na zápas staviť.

Ide o vzorec: BR% = [(P*B)-1] / (B-1). P v tomto vzorci predstavuje určenú pravdepodobnosť tipu, B zas kurz. BR% vo vzorci je percentuálna časť bankrollu, ktorý by mal tipér staviť. Aby však bola táto stratégia úspešná, tipér musí presne odhadnúť pravdepodobnosť.

3. Psychológia stávkovania

S emóciami sa ľudia stretávajú každý deň počas všetkého, čo robia. Inak to nie je ani v prípade stávkovania, ktoré môže spôsobiť emočné vypätie. S tým sa každý človek vysporadúva inak.

Tí najúspešnejší tipéri so svojimi emóciami vedia pracovať a naučili sa im nepodľahnúť. Vzhľadom na to, že tipovanie je o rozhodnutiach, ktoré sú racionálne, maly by ste sa rozhodovať na základe toho. Úspešní tipéri sa taktiež vedia ovládať. Návaly zlosti a strata kontroly sú v ich prípade minimálne. Ak totiž tipér stratí kontrolu nad tým, čo robí, veľmi ľahko môže prísť o všetko, čo má. 

3.1 Bankroll Management

Aby ste sa zaradili medzi úspešných tipérov, v prvom rade by ste sa mali naučiť správne spravovať svoje financie. Pomôcť vám môže bankroll management.

Základom je, aby ste si stanovili základný balík peňazí, s ktorým budete pracovať. Tento balík peňazí by mal byť vysoký, aby práca s ním bola čo najefektívnejšia. Následne je dôležité rozhodnúť sa, koľko peňazí stavíte. Za žiadnych okolností by to nemal byť celý kapitál. Ideálnou voľbou sú 2 až 3 % z kapitálu. Myslite na to, že tieto peniaze môžete aj prehrať, takže nestavujte viac, ako si môžete dovoliť.

Tiež vám odporúčame odkladať si z každej výhry aspoň časť. Kým sa do stávkovania pustíte, rozhodnite sa, stanovte si, akú čiastku z výhry si odložíte. 

Ak si bankroll management nastavíte správne, existuje vysoká šanca, že sa z vás stane úspešný tipér, ktorý sa teší z výnosného tipovania.

3.2 Emocionálna kontrola

Pri stávkovaní je veľmi dôležitá disciplína. Zabúdať však netreba ani na sebaovládanie. Za každých okolností by ste sa mali vyhýbať stávkovaniu pod vplyvom emócií. Taktiež myslite na to, že prehra je vždy možnosťou, takže by ste na ňu mali byť pripravený. Namiesto toho, aby vás vaše prehry nahnevali, skúste sa na to pozrieť z inej stránky. Je to totiž príležitosť na zlepšenie sa a ďalšie učenie.

Stávkovanie pod vplyvom emócií je začiatočníckou chybou, ktorej by ste sa mali zbaviť čo najskôr. 

Emócie nedávajte na povrch ani v prípade výhry. Je totiž bežné, že po tom, čo hráč vyhrá, do ďalšej stávky vloží viac peňazí, pretože si myslí, že vyhrá opäť. Očakávania tipujúceho by však mali byť vždy realistické.

4. Stávkové nástroje a zdroje na Slovensku

Porovnávať stávkové kurzy z rôznych športových stávok, aby ste získali prístup k najlepšej hodnote pre svoje stávky, vám pomôže nástroj na porovnávanie kurzov. Vo všeobecnosti platí, že kurzy jednotlivých stávkových kancelárií sa od seba až tak veľmi nelíšia. Jemné rozdiely však medzi nimi nájdete, pričom môže ísť o rôzne stávkové príležitosti. 

4.1 Porovnanie kurzov

Stávková kancelária je ako klasické nastavenie bookmakera. Prevádzkuje ho stávková spoločnosť, ktorá si sama stanovuje kurzy na základe svojich predpovedí a analýzy výsledkov hry. V stávkovej kancelárii umiestňujete svoje stávky a v prípade výhry a v prípade výhry vám kancelária vaše peniaze vyplatí. Športové stávkovanie je veľmi populárne a ide o tradičný spôsob stávkovania.

Na druhej strane burza stávok niečo ako trhovisko pre stávkovanie. Spája stávkarov priamo medzi sebou, čo im umožňuje stávkovať proti sebe. Namiesto toho, aby ste sa zaoberali kurzami stanovenými domom, môžete v skutočnosti nastaviť svoje vlastné kurzy alebo si vziať kurzy, ktoré ponúka niekto iný. To znamená, že ak chcete, môžete dokonca zaujať úlohu bookmakera. Stávková burza si od víťazného tipujúceho berie malú províziu a týmto spôsobom zarába peniaze.

4.2 Štatistické databázy

Je úplne jedno, či ste v stávkovaní nováčik alebo ste už skúsený tipér. V oboch prípadoch pochopenie toho, ako správne skúmať hráčov a tímy je kľúčom k prijímaniu správnych a informovaných stávkových rozhodnutí. 

Pri hráčoch by ste si mali všímať napríklad ich formu, stav zranenia, no aj to, ako sa hráčovi darilo v predošlom zápase. Stretnúť sa totiž môžete s tým, že niektorí hráči vynikajú proti špecifickým tímom, kým iným sa darí v každom stretnutí. Ak pochopíte tieto trendy, vaše predpovede budú presnejšie a šanca na výhru vyššia.

V prípade tímov by ste sa mali zamerať napríklad na tímovú formu, správu o zranení a výkon v hre v domácom prostredí a vonku. Ide o faktory, ktoré vám taktiež pomôžu urobiť lepšie rozhodnutia pri uzatváraní stávok.

Neoceniteľným zdrojom v tipovaní je aj história. Preskúmajte predošlé zápasy medzi dvoma tímami alebo hráčmi, na ktorých tipujete. Skúste nájsť vzory a trendy, vďaka ktorým získate prehľad o pravdepodobnosti výsledky nadchádzajúcej hry. 

4.3 Stávkové kalkulačky

Parlay stávkovanie patrí k najobľúbenejším možnostiam v športovom stávkovaní. Pri určovaní hodnoty vašej stávky na každý šport vám dokáže pomôcť kalkulačka. Tá vám ukáže výšku potenciálnej výplaty, ktorá je určená počtom stávok a hodnotou každej stávky.

Funguje to tak, že čím viac stávok do výpočtu zahrniete a čím väčšie sú mínusy, vznikne tak vyššia šanca na potenciálnu výplatu. Taktiež dôjde k zníženiu vášho rizika.

Stávky, pri ktorých hráč stavuje na sériu udalostí, ktoré zaručujú zisk bez ohľadu na výsledok zápasu alebo garantujú, že nepríde o žiadne peniaze, sa nazývajú arbitrážne stávky. Tieto stávky fungujú na princípe využívania rozdielov v kurzoch jedného stretnutia medzi rôznymi stávkovými kanceláriami.

Aby ste vedeli, aký bude váš profit z takejto stávky, môžete použiť kalkulačku, ktorá to za vás jednoducho vypočíta.

Často kladené otázky

author photo
Karina Daráková

V minulosti som pracovala pre veľké slovenské médiá, dnes pracujem „na voľnej nohe.“ Som obrovskou milovníčkou športu, mojou srdcovkou je hokej. Nie však nepoviem ani volejbalu a atletike.

Zobraziť publikácie od Karina Daráková

Prečítať viac

Fortuna aplikácia na tipovanie → stiahnite pre Android (APK) a iOS
Fortuna aplikácia na tipovanie → stiahnite pre Android (APK) a iOS
Nájsť v dnešnej dobe stávkovú kanceláriu, ktorá svojim klientom ponúka mobilnú aplikáciu, nie je žiadnym problémom. K pokroku doby sa totiž snažia
Prečítať viac
k Karina Daráková
136